F Plávajúca rasca :) #svetradskumam - ŽIVOT PODĽA SEBA

Plávajúca rasca :) #svetradskumam

V dnešnom pokuse sa pozrieme na zúbok povrchovému napätiu. Tento pojem znie pre niekoho už po vyslovení moc zložito, ale vôbec tomu nie je tak :) 
K dnešnému pokusu potrebujeme: vodu, saponát, kadičky (2), špáratko, plastový tanierik, rasca.


Povrchové napätie je jednou z vlastností kvapalín. Vytvára na povrchu kvapaliny akúsi blanku. Na tejto blanke sa môžu zachytiť ľahké predmety a môžu na nej plávať. Tento fakt využívajú aj niektoré vodné živočíchy napr. vodomerky :) Dôkaz prítomnosti povrchového napätia som spracovala formou videa - jednoduchého demonštračného pokusu. Takže nech sa páči pozerajte :)




Ak ste si pozreli video a nezaregistrovali všetky informácie tak môžete aj nižšie prečítať podrobnejšie informácie :))) Prikladám aj foto z pokusu :)



Čistá voda má veľmi veľké povrchové napätie, čo si môžete predstaviť ako molekuly (čiastočky) spojené medzi sebou. Presne tak sa držia ako čerstvo zaľúbení párik, ktorý nemožno od seba oddeliť, pretože sa pevne držia za ruky :)  Keď k ním pridáme 3 osobu (saponát ), tak potom sa väzby pretrhnú a povrchové napätie vody za automatický zníži. 

Ak by ste však chceli presnejšiu definíciu mohli by sme to zhrnúť nejako takto:
Povrchové napätie je sila na rozhraní kvapaliny a plynu, dvoch kvapalín, ktoré sa nemiešajú a niekedy aj kvapaliny a tuhej látky, ktorá pôsobí v povrchu kvapaliny kolmo na jednotku dĺžky. Meria sa ako plošná hustota energie povrchovej vrstvy kvapaliny. Jeho jednotkou je N/m. Povrchové napätie je aj názov zodpovedajúceho javu.
Povrchové napätie spôsobuje, že sa povrchová vrstva správa ako elastická blana. Tento jav umožňuje hmyzu (ako je napr. už spomenutá vodomerka) pohybovať sa po povrchu vody a spôsobuje aj kapilárne javy.  Medzipovrchové napätie je meno pre rovnaký jav, ktorý prebieha medzi dvoma kvapalinami.




Mydlá, saponát vo všeobecnosti čistiace a pracie prostriedky patria do skupiny detergentov.  Prítomnosť detergentov spôsobuje zníženie povrchového napätia vody. Ľahšie dochádza k rozptýleniu nečistôt a ich lepšiemu odstraňeniu z povrchu materiálu.

Dúfam, že sa vám video a článok páčil :)
by ViErKa16

CONVERSATION

0 Comments:

Zverejnenie komentára